KUNYIT HITAM
kaempferia parviflora


Kunyit Hitam kaya dengan Bioflavonoids

Nama Saintifik: Kaempferia parviflora
Kumpulan keluarga: Zingiberaceae

Ciri-ciri botani: Tumbuhan dwi tahunan dengan rizom di bawah tanah. Berwarna hitam ungu dan kepekatan warna bergantung kepada tanah. Parviflora, memutuskan bahawa ciri-cirinya adalah hitam ungu.KEGUNAAN TRADISIONAL

Kunyit Hitam (Kaempferia parviflora) merupakan tumbuhan herba dari kumpulan keluarga Zingiberaceae. Senang didapati dan tumbuh di Asia Tropika. Secara tradisional, ia digunakan sebagai penambah tenaga dan tonik umum. Secara alternatif, Kunyit Hitam biasanya digunakan dalam ubat-ubatan tradisional untuk meningkatkan tenaga dan melegakan penyakit ulu hati/radang perut. Tumbuhan ini sangat terkenal digunakan sebagai rangsangan prestasi seksual dan ia telah digunakan sejak sekian lama. Herba ini mempunyai sejarah dan penggunaan ubat-ubatan untuk merawat kepenatan dan kurang tenaga. Ia juga dikatakan dapat meningkatkan kekuatan otot. Rizom daripada Kunyit Hitam telah digunakan dalam ubat-ubatan tradisional dengan pelbagai tujuan termasuk sebagai ubat mengurangkan keradangan.
Penggunaan Kunyit Hitam sebagai ubat-ubatan tradisional seperti sokongan nutrisi pemakanan, tonik, ejen hipoglisemik, peningkatan peredaran darah dan penghadaman. Kajian makmal dan ke atas haiwan telah menunjukkan ia mempunyai ciri-ciri rawatan yang berguna untuk alergi/alahan dan penyakit berkaitan alahan serta perangsang metabolik dan anti diabetik. Ujian terhadap sekumpulan kecil manusia menunjukkan potensi peningkatan peredaran darah periferal, menguatkan saluran darah dan melegakan tanda-tanda oedema.