Research and Development (R&D)
MARDI
PhytoChemical Constituents

5,7-dimethoxyflavone


Penyelidikan di Mardi menunjukkan ekstrak black ginger kelihatan ‘sihat’ dan sumber yang baik dari kelas sebatian Bioflavonoids bersama Kumpulan methoxy ditambah kepadanya dan dikenali sebagai methoxyflavones. Komponen bioaktif adalah terdiri daripada 5,7-dimethoxyflavone, 5 hydroxy-3,7,4′- trimethoxyflavone dan 5-hydroxy-3,7-dimethoxyflavone dan hamper kesemua sebatian utama flavones.


5-hydroxy-3,7,4′-trimethoxyflavone


Kawalan Kualiti dan pengeluaran bioflavonoid di MARDI

Black ginger mengandungi flavonoids dan flavonoid glikosida yang mengandungi bermacam kumpulan derivatif methoxyl dan chalcone. Antara flavonoids, 5,7-dimethoxyflavone dan 5,7,4 trimethoxyflavone dan 5,7,3,4-tetramethoxyflavone kandungan fitonutrien yang lebih tinggi dalam black ginger. 5,7- dimethoxyflavone adalah flavones yang digunakan untuk ekstrak mentah yang standard oleh cap jari LCMS bagi pengawalan kualiti.
Penyelidikan & Pembangunan Produk di MARDI

1. Black G Coffee– kaya dengan bioflavonoid

2. Black G Kapsul – kaya dengan bioflavonoid

Dos dan Keselamatan

  • Dos maksimum 400mg setiap hari. 1-kapsul setiap hari semasa perut kosong

3. Black Ginger Plus Liquid & EnerGplus – kaya dengan bioflavonoid

100% tulen, semulajadi, tiada bahan kimia, tiada bahan perangsang.
Premium produk, premium kualiti, ramuan semulajadi.


Setiap 1000mg ekstrak serbuk kering mengandungi 8.0mg 5,7 dimethoxyflavone


Ketoksikan dan keberkesanan

PENILAIAN KAEMPFERIA PARVIFLORA

Kenaikan black ginger
• Anti oksidan yang baik (anti oksidan dalaman)
• Mengurangkan risiko sakit otot, sakit kepala/perut, meningkatkan kekuatan otot, meningkatkan bekalan darah ke se-sel otak.
• Membantu mengimbangi tahap hormon, mengawal haid dan meningkatkan daya hidup bagiwanita, namun keputusan mungkin berbeza bergantung kepada individu.
• Aktiviti aprodisiah (meningkatkan keinginan seksual, motivasi seksual dan prestasi seksual)
• Antiplasmodial (mencegah malaria atau denggi) antikulat dan antimikrobakteria sederhana
• Aktiviti adaptogenic dan kesan anti kemurungan (meningkatkan daya tahan terhadap spektrum luas faktor berbahaya (tekanan) yang sifat fizikal, kimia dan biologi berbeza
• Penyakit keradangan yang berkaitan: gout, alahan/alergi, ulser apthous dan ulser peptik.
• Aktiviti anti alergi
• Kesan anti-gastrik ulser
• Kesan anti-obesiti
• Mencegah diabetik, paras glukosa darah yang rendah
• Peningkatan aliran darah
• Aktiviti anticholinesterase (mencegah dan penawar penyakit Alzheimer)
• Mengawal gula dalam darah dan peredaran darah, meningkatkan peredaran darah
• Meningkatkan libido, nafsu
• Meningkatkan daya tahan dan daya hidup
• Meningkatkan kekuatan dan tenaga, mengurangkan keletihan
• Membantu sistem penghadaman
• Mengurangkan trigliserida,
• Kesan sindrom anti-metabolik
• Recoveri daripada sensitiviti sejuk yang berlebihan dan bengkak


Peningkatan keseluruhan kualiti kesihatan dan kesejahteraan

Pengambilan black ginger secara berterusan menunjukkan hasil yang sangat positif dan apabila diambil pada dos yang mencukupi untuk beberapa hari, keputusan yang mengagumkan dapat diperhatikan.

Berkesan dalam masa 30-60 minit, tahan sehingga 24 jamMENGAPA BLACK GINGER KAYA DENGAN BIOFLAVONOID PENTING DALAM
DIET ANDA

Kaempferia Parviflora (Black ginger ) adalah herba yang mempunyai sejarah dan penggunaan ubat-ubatan untuk merawat penyakit metabolik dan peningkatan daya hidup di Thailand dan terhad kepada persekitaran tertentu. Ia juga dikenali sebagai sebatian aprodisiak dan peningkatan fizikal. Black ginger adalah sumber terbaik kelas sebatian Bioflavonoids dengan kumpulan methoxy ditambah kepadanya, dikenali sebagai methoxyflavones dan anthocyanidins

BioFlavonoids adalah pigmen yang menghasilkan pewarna kuning atau merah biru dalam tumbuhan. Bersama-sama dengan warna, ia menyediakan tumbuhan dengan perlindungan daripada serangan serangga, kulat dan mikrob. Ia juga dikaitkan dengan pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Walaupun flavonoids amat banyak terdapat dalam banyak makanan tumbuhan, makanan tumbuhan yang berwarna garang mengandungi jumlah yang lebih tinggi. BioFlavonoids adalah pigmen poliferdik secara meluas di dalam tumbuhan. Kurang dikenali daripada vitamin C dan E, kumpulan antioksidan ini menerima banyak perhatian disebabkan manfaat kesihatan mereka sejak akhir-akhir ini.

BioFlavonoids dikenali khasnya untuk aktiviti antioksidan, yang memainkan peranan penting dalam kesihatan kardio vaskular dan dalam pencegahan kanser. Selain daripada melawan radikal bebas, ia juga terkenal dengan antihistamine, antimikrob, menguatkan ingatan dan juga peningkatan mood-boosting. BioFlavonoids menjadi penting baru-baru ini kerana manfaat kesihatannya yang luar biasa termasuk anti tumor, anti platelet, anti alegik, anti radang dan anti oksidan. Sebahagian daripada flavonoids juga boleh digunakan untuk merawat luka-luka, lebam, contusions dan terseliuh. Kumpulan kumpulan flavonoids ini dikelaskan sebagai bioflavonoids. Flavonoids adalah super anti oksidan yang menyokong dan menguatkan sel-sel.

Bioflavonoids boleh dijumpai di dalam makanan sihat kegemaran anda membantu untuk memerangi masalah jantung, ateroshlerosis, dan keadaan seperti penyakit Alzheimer dan juga kanser. Bioflavonoid larut air, yang bermaksud bahawa kelebihan yang dikumuhkan dalam air kencing. Tubuh tidak boleh menghasilkan nutrient ini dan mesti mendapatkannya dari diet dengan kerap menambah herba ke dalam makanan anda adalah cara terbaik untuk mengambil lebih banyak bioflavonoids.

APAKAH KEBAIKAN BIOFLAVONOIDS?

Antioksidan
Flavonoids adalah anti penuaan, melindungi sel-­sel anda daripada radikal bebas yang meningkatkan risiko penyakit jantung, obesiti, diabetik, dan mencegah pelbagai penyakit cara hidup/kronik.

Anti radang
Bioflavonoids mengurangkan keradangan ateri dan pelekatan molekul yang menyebabkan pembentukan plak dalam arteri. Flavonoids mengurangkan risiko penyakit jantung, terutamanya atherosclerosis—pengerasan arteri.

Potensi Membunuh Sel-sel Kanser
Flavonoids bertindak dengan menghalang pembentukan enzim penting. Bagaimanapun, penyelidik berkata trik dalam penggunaan flavonoids sebagai pra-rawatan dan bukannya menggunakan mereka dan dadah chemotherapeutic serentak, kerana ‘flavonoids boleh bertindak sebagai anti oksidan dan pengambilan anti oksidan tambahan pada hari yang sama dengan ubat-ubatan chemotherapeutic boleh menafikan kesan ubat-ubatan tersebut.

Manfaat Kardiovaskular
Satu kajian yang diterbitkan mengesahkan kebaikan flavanoids ke atas kesihatan kardiovaskular. Penyelidikan mendapati bahawa bioflavonoid caa mengurangkan tekanan darah dan mempunyai kesan mendalam ke atas kolesterol LDL dan HDL.

Bermanfaat dalam Mengawal Diabetis
Kajian ini juga mendapati rintangan insulin dapat diperbaiki dengan coklat atau koko disebabkan oleh pengurangan yang ketara dalam insulin serum.

Kemudahan Simptom Menopaus
Bioflavonoid didapati mengurangkan kekerapan (hot flash) dalam pra menopausal dan putus haid wanita.

Mengurangkan Risiko Osteoporosis
Penyelidik juga mendapati bioflavonoid boleh menghalang osteoporosis putus haid dan meningkatkan kekuatan tulang dengan itu mengurangkan risiko keretakan pada wanita dengan meningkatkan kepadatan mineral tulang secara ketara.

Kenaikan dalam rheumatoid arthritis
Bioflavonid (ekstrak sejenis Proanthocyanidin) yang bertindak sebagai antioksidan mempunyai kesan teraputik pada collagen-disebabkan arthiritis, kata-kata dari penyelidik di The Rheumatism Research Center, The Catholic University of Korea, Seoul. Mereka bereksperimen pada haiwan makmal dan menjumpai bahawa GSPE secara ketara mengurangkan pengeluaran hydrogen peroksida yang memusnahkan kolagen. Para penyelidik juga mencadangkan bahawa GSPE boleh memberi manfaat untuk rawatan keradangan autoimun kronik, yang lazim dilakukan dalam artritis reumatoid.

Mencegah Penyakit Gusi
Aktiviti anti radang bioflavonoid (proanthocyanidins) berkesan dalam menghalang serangan penyakit gusi yang disebabkan bakteria. Proanthocyanidins bukan sahaja dapat mencegah penyakit gusi malah boleh digunakan untuk merawat penyakit ini juga.

Flavonoids meningkatkan Kognisi dalam Dewasa yang Berumur
Antioksidan flavonoid, terutamanya anthocyanidins, telah menunjukkan peningkatan dalam kajian eksperimen. Pengambilan lebih banyak blueberry dan strawberi dikaitkan dengan kadar yang lebih perlahan dengan penurunan kognitif, mengikut para penyelidik dari Harvard. Mereka juga menunjukkan pengambilan beri akan memperlahankan kognitif penuaan sehingga 2.5 tahun. Secara kebetulan, flavonoids juga mengurangkan pergerakan badan yang perlahan, kelebihan, cepat marah dan kemurungan, semua yang berkaitan dengan kerosakan radikal bebas.

Membantu mengawal suar psoriasis
Dapat membantu menghentikan suar psoriasis sebelum ia bermula. Didapati bahawa methoxyluteolin yang dijumpai di dalam black ginger boleh menghalang sel-sel mast dan merupakan penghalang sel mast paling berkesan. Methoxyluteolin menghalang keupayaan sel-sel mast dari membentuk keradangan dan juga boleh menyekat keradangan bermula sebelum mencetus sel-sel mast dari bertindak. Satu kajian, yang dibiayai sebahagiannya oleh National Psoriasis Foundation dan the National Institutes of Health, mendapati bahawa molekul semulajadi yang dikenali sebagai methoxyluteolin boleh menyekat sejenis sel imum yang dipanggil sel-sel mast daripada melancarkan tindak balas keradangan. Sel-sel mast adalah “sel penggera universal” yang memulakan lata keradangan yang membawa kepada psoriasis ia boleh dicetuskan oleh jangkitan, allergens, faktor-faktor alam sekitar seperti pencemaran atau tekanan emosi. Apabila ini berlaku, sel-sel mast bertindak dalam pergerakan bersiri tindak balas keradangan, termasuk pengaktifan sel-sel imun dari pelepasan tumor factor necrosis alpha (TNF-alpha), sebuah protein pro radang, atau cytokine, yang terlibat dalam penyakit psoriatik.

Kebaikan lain Flavonoids
Flavonoids mempunyai kebaikan yang amat besar kerana ia mengandungi sejumlah besar anti oksidan yang bertanggungjawab untuk mencegah kerosakan sel dan proses penuaan dalam badan manusia yang disebabkan oleh tindak balas radikal bebas. Ia menghalang sinaran UV yang merosakkan asid nuklein. Flavonoids boleh digunakan dalam rawatan dan pencegahan beberapa penyakit biasa seperti berikut: Asma, Alegik, Atopic Dermatitis, Katarak, Gout, Kecutan Otot, Migrain, Ulser Perut, Varicose Veins dan Penyakit Jantung


Tiada bukti kesan ketoksidan
R&D di Mardi menariknya menunjukkan, tiada bukti kesan sampingan yang dikaitkan dengan pengambilan makanan yang kaya dengan flavonoids –ekstrak black ginger. Ini disebabkan ia berkaitan dengan bioavailabiliti rendah mereka, iaitu, penyerapan rendah dan penyingkiran yang cepat. Walau bagaimanapun, flavonoids dalam bentuk makanan tambahan mempunyai kesan sampingan dan terkadang yang teruk sebagai contoh, ia boleh menyebabkan loya, sakit kepala atau rasa kesemutan yang tidak terhingga pada sesetengah orang apabila mengambil dalam dos 1000mg setiap hari. Begitu juga, satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak teh tambahan boleh menyebabkan keracunan hati pada sesetengah pesakit. Kadang-kadang untuk mereka yang tidak pernah mengambil herba menunjukkan ketiak berpeluh dan peningkatan suhu badan. Kesan sampingan yang lebih serius pada dos yang tinggi termasuk denyutan jantung yang laju dan arrhythmia atau denyutan jantung tidak teratur. Ini menghadkan kegunaan herba pada dos yang tinggi, di mana penggunaan yang berlebihan lebih mudah menunjukkan ketiak berpeluh danpeningkatan suhu badan seseorang


Mekanisme Tindakan
Mekanisme tindakan bagi setiap kumpulan flavonoids adalah agak kompleks lazimnya. Fungsi asas flavonoids ini adalah agak komplek lazimnya. Fungsi asas flanonoids ini adalah untuk membantu mencegah kerosakan sel daripada reaktif spesis seperti peroxynitriles, super oxides, hydroxyl radicals, peroxyl radicals dan singlet oxygen. Fenomena yang dipanggil “tekanan oksidatif”, yang akhirnya membawa kepada kerosakan sel, biasanya berlaku di dalam tubuh manusia disebabkan wujudnya ketidakseimbangan di antara sepsis reaktif (disebutkan di atas) dan anti oksidan yang terdapat dalam badan kita daripada pengambilan makanan kebiasaan. Tekanan oksidan adalah berbahaya kerana ia boleh menyebabkan pekbagai penyakit seperti penuaan, arteriosclerosis, kecederaan ishemia, keradangan tisu, penyakit neurodegerative seperti Parkinson dan Alzheimer, termasuk penyakit yang boleh membawa maut seperti kanser. Semua flavonoids, dalam kombinasi bersama-sama dengan enzim dan vitamin boleh mencegah pelbagai jenis penyakit di dalam tubuh manusia. Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan harian flavonoids yang banyak mengurangkan kaitan dengan pelbagai penyakit koronari termasuk serangan jantung.


Scientific Support & Reference Citations
Journal of Ethnopharmacologicalcommunication. Anti-allergy activity of compound from kaempferia parviflora. (2008). 116: 191-193
Journal of Pharmaceutical Sciences. Effects of Kaempferia Parviflora Extracts and Their Flavone Constituents on Pglycoprotein Function. (2007) 96(1): 223–233
Journal Food Chemistry. Anti-inflammatory effects of compounds from Kaempferia parviflora and Boesenbergia pandurata. Volume 115, Issue 2, 15 July 2009, Pages 534–538
Journal of Fitoterapia. Bioactive flavonoids from Kaempferia parviflora (2004).75(1):89-92.
The Journal of the Society of Reproduction and Fertility. Effects of Kaempferia parviflora extracts on reproductive parameters and spermatic blood flow in male rats.(2008) 136(4): 512-522
American Journal of Agricultural and Biological Sciences. Aphrodisiac activity of Kaempferia parviflora.. (2012). 7(2): 114-120
American Journal of Pharmacology and Toxicology. Anti-­‐Stress Effects Of Kaempferia
Parviflora In Immobilization Subjected Rats. (2013)., 8 (1): 31-­‐38.
Journal Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine. The protective effect of Kaempferia parviflora extract on UVB-­‐induced skin photoaging in hairless mice. (2014). 30(5):237-­‐245